Ubytování: JEDINEČNÍ: Antonín Panenka | setkání s osobnostmi

JEDINEČNÍ: Antonín Panenka | setkání s osobnostmi

čtvrtek 14.11.2024 od 18:00

Nová scéna, Dusíkovo divadlo, Čáslav

Zpět na informace o akci
JEDINEČNÍ: Antonín Panenka | setkání s osobnostmi

14.11.2024 od 18:00

Nová scéna, Dusíkovo divadlo, Masarykova 194/36, Čáslav

Najít ubytování na Booking.com

JEDINEČNÍ setkání s osobnostmi v Čáslavi
legendární fotbalista, mistr Evropy z Bělehradu 1976

moderátor: Tomáš Ouředník, Máme rádi Čáslav

mameradicaslav.cz/jedinecni
 

Legendární mistr Evropy z Bělehradu 1976 Antonín Panenka. Hráč Bohemians a střelec nezapomenutelné penalty, takzvaného „vršovického dloubáku“. Míč lehce podkopl a poslal jej doprostřed brány a Československo šokovalo evropský fotbal, když získalo titul.

Čestný prezident Bohemians, fotbalová legenda světového formátu a autor kopu, který po desítky let kopírují hráči po celém světě včetně těch nejslavnějších. Tak by se dal stručně charakterizovat Antonín Panenka. Když jako žáček přišel do Bohemians, nikdo neměl tušení, jakou kariéru má před sebou. 

PRVNÍ LIGA
V první lize debutoval ještě před dovršením dvacátých narozeniny. V březnu 1968 ho trenér Rubáš poslal na hřiště v Teplicích místo „Pišty“ Ivančíka.

Za Bohemku odehrál legendární „Páňa“ celkem 230 zápasů v první lize, čímž se řadí na páté místo v celé historii klubu. Z aktivně hrajících fotbalistů ho může překonat Martin Dostál (aktuálně 211 startů, 9. místo).

Páté místo drží Antonín Panenka také v žebříčku zelenobílých prvoligových střelců, gólů vstřelil v Bohemians 76. Z Bohemky přestoupil na začátku roku 1981 do slavného Rapidu Vídeň, se kterým se stal dvakrát mistrem Rakouska v sezonách 1981/1982 a 1982/1983.

V roce 1985 se jako první Čech probojoval do finále evropského poháru, konkrétně Poháru vítězů pohárů. Rapid prohrál s Evertonem.

REPREZENTACE
Debut v dresu národního týmu přišel v kvalifikaci o MS 1974. V září 1973 nastoupil v základní sestavě Československa v Glasgow proti Skotsku. Utkání jsme prohráli 1:2, Panenka odehrál 78 minut.

V reprezentačním týmu odehrál odchovanec Klokanů 59 zápasů a vstřelil 17 gólů. Ten nejslavnější zapsal ve finále Mistrovství Evropy v roce 1976. Účastnil se také ME 1980 v Itálii a MS 1982 ve Španělsku.

VRŠOVICKÝ DLOUBÁK
Fotbalový stadion v Bělehradě hostil 20. června 1976 finálový zápas evropského šampionátu v kopané. V tehdejší Jugoslávii proti sobě stály výběry Německa a Československa.

Za remízového stavu 2:2 došlo utkání až do penaltového rozstřelu. Když ve čtvrté sérii Uli Hoeneß přestřelil, měl další exekutor šanci rozhodnout. „Všetko je v rukách Antonína Panenku,“ hlásal legendární televizní komentátor Karol Polák.

Následující okamžik se stává nezapomenutelným. Záložník s číslem 7 na zádech se rozbíhá, brankář Sepp Maier skáče k tyči po své levé ruce.

Panenka vypadá, že vypálí ránu jako z děla. Míč ale k údivu všech jen lehce podkopne a ten lehkým a pomalým obloučkem dopadá doprostřed branky. „Góóól!!! Sme majstri Európy na rok sedemdesiať šesť!“ slaví Polák s celým národem zisk historicky prvního titulu pro Československo.

Fotbalový svět navíc získává unikátní kop, který o třicet let později použije ve finále Mistrovství světa při penaltě i Zinedine Zidane.


TITULY A OCENĚNÍ
1976 – Mistr Evropy
1980 – Fotbalista roku Československa
1982 – Mistr Rakouska s Rapidem Vídeň
1983 – Mistr Rakouska s Rapidem Vídeň
2008 – Cena dr. Václava Jíry
2008 – Medaile Za Zásluhy I. stupně od prezidenta ČR
2016 – Člen Klubu ligových kanonýrů
2020 – Síň slávy českého sport

Zařazeno v kategoriích:

Setkání / Meeting | Sport | Stand-up / Talk show